Διαταραχές στη Ροή της Ομιλίας – Τραυλισμός

  • Στην ηλικία μεταξύ των δύο και τεσσάρων ετών, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού. Αυτή η περίοδος θεωρείται ως η συνήθης ηλικία έναρξης του τραυλισμού.

    Ο τραυλισμός εκδηλώνεται περίπου στο 1% του γενικού πληθυσμού, ενώ συμπτώματα τραυλισμού με διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών παρουσιάζει το 5% του πληθυσμού. Στην περίπτωση των παιδιών μπορεί να ειπωθεί πως 1 στα 20 θα τραυλίσει κάποια στιγμή. Στα μεγαλύτερα παιδιά η αναλογία είναι αγόρια : κορίτσια με αντιστοιχία 4:1 ή 5:1.

  • Τι είναι ο τραυλισμός;

    Σύμφωνα με τους Yairi και Seery (2011) πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, του οποίου η αξιολόγηση και η αντιμετώπισή του περιλαμβάνει παράγοντες, όπως τα εμφανή χαρακτηριστικά της ομιλίας, οι σωματικές συνοδές συμπεριφορές, οι συναισθηματικές αντιδράσεις του ατόμου, ως προς τη δυσκολία του, και οι κοινωνικές συνέπειες αυτού.

    Πιο συγκεκριμένα, όταν μιλάμε για εμφανή χαρακτηριστικά της ομιλίας, μιλάμε για τις βασικές συμπεριφορές που υπάρχουν. Αυτές είναι οι επαναλήψεις, οι επιμηκύνσεις και τα μπλοκαρίσματα.

  • Επαναλήψεις

    α) επαναλήψεις ήχου (Μαμά έ – έ – έ – έ λα.)
    β) επαναλήψεις συλλαβών (Δώσε την μπα – μπα –μπα – μπα λα)
    γ) επανάληψη μονοσύλλαβης λέξης (Πήγα στο – στο – στο – στο σχολείο.)
    δ) επανάληψη φράσης (Κι εγώ κι εγώ κι εγώ θέλω καραμέλα!)

  • Επιμηκύνσεις

    Παρατεταμένη εκφορά του πρώτου φωνήματος της λέξης.

    Για παράδειγμα «Θέλω φφφφφφφφαγητό».

  • Μπλοκαρίσματα

    Τα μπλοκαρίσματα είναι ακατάλληλη διακοπή της φυσιολογικής ροής.

    Για παράδειγμα  «Θέλω  φ ….. (παύση) αγητό»

  • Οι συνοδές ή δευτερεύουσες συμπεριφορές αφορούν συμπεριφορές που συνυπάρχουν και χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: τις συμπεριφορές διαφυγής και τις συμπεριφορές αποφυγής.

  • Συμπεριφορές διαφυγής

    Οι συμπεριφορές διαφυγής έχουν ως στόχο να βοηθήσουν το άτομο να «διαφύγει» από μία στιγμή τραυλισμού. Για παράδειγμα, υπάρχει έντονο κλείσιμο των ματιών, ένταση στους μύες του λαιμού, κούνημα κεφαλής ή χεριών, αφύσικος ρυθμός ομιλίας, αφύσικο ανέβασμα της έντασης και του τόνου της φωνής.

  • Συμπεριφορές Αποφυγής

    Οι συμπεριφορές αποφυγής έχουν ως στόχο να αποφύγει το άτομο ένα επεισόδιο τραυλισμού, με αποτέλεσμα να γλιτώσει μία αρνητική εμπειρία. Τέτοιες συμπεριφορές είναι οι παρεμβολές ήχων ( «μμμμ», «εεεεε») η αντικατάσταση – αναθεώρηση λέξεων και άλλες σωματικές ενέργειες, όπως γύρισμα του λαιμού σε άλλη κατεύθυνση ή τοποθέτηση του χεριού μπροστά από το στόμα.

  • Μία σημαντική πτυχή του τραυλισμού είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει εκείνος στο άτομο. Πολλά άτομα που τραυλίζουν τείνουν να είναι συνεσταλμένα, να απομονώνονται κοινωνικά, γιατί φοβούνται ότι θα χλευαστούν, να βιώνουν έντονο άγχος και κάποιες φορές ενοχές γι’ αυτό που τους συμβαίνει.

    Το έργο του λογοθεραπευτή είναι να εντοπίσει και να καταγράψει τα επεισόδια του τραυλισμού σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια (σπίτι, σχολείο, εργασία), καθώς και να καταγράψει τις κοινωνικές συνέπειες που έχουν αυτές στο άτομο. Δεδομένου όλων αυτών των πληροφοριών, δομείται ένα πρόγραμμα παρέμβασης σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του ατόμου.

  • Ξεκινήστε με μία Αξιολόγηση

.
Ξεκινήστε με μία Αξιολόγηση

Ας γνωριστούμε καλύτερα με μία αξιολόγηση λογοθεραπείας. Περιλαμβάνει δύο συνεδρίες, μία με τον γονέα ή κηδεμόνα και μία ακόμα με τον θεραπευόμενο. Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

    X