Έχει το Παιδί μου Αυτισμό; Πότε πρέπει να Ανησυχήσει ένας Γονιός

20/09/2019

Ο αυτισμός ή διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, είναι μια σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή η οποία επηρεάζει πολύπλευρα τη ζωή ενός ατόμου. Περιλαμβάνει ελλείμματα στις κοινωνικές δεξιότητες, στη συμπεριφορά και εκδήλωση συναισθημάτων καθώς και αισθητηριακές δυσλειτουργίες.

Αν και παλαιότερα ο αυτισμός ήταν αρκετά δύσκολο να διαγνωσθεί, σήμερα η διάγνωση είναι δυνατή , ήδη από τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού.

Πότε όμως πρέπει να ανησυχήσει πραγματικά ένας γονιός; Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξει; Πότε πρέπει να ζητήσει βοήθεια;

Στο σημείο αυτό να τονιστεί πως κάθε παιδί είναι μοναδικό, έχοντας το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις κατά την βρεφική ηλικία, που μπορούν να παρατηρηθούν πρόωρα και θεωρούνται ανησυχητικές για την εμφάνιση του αυτισμού.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

  • Όταν το βρέφος δεν χαμογελά στο άκουσμα της φωνής του γονιού ή δεν παρατηρεί με ενδιαφέρον άλλα πρόσωπα και αντικείμενα.
  • Όταν δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματα των άλλων, εάν δεν του αρέσει το παιχνίδι κατά πρόσωπο ή δεν απαντά στο όνομά του.
  • Όταν το βρέφος δεν μπορεί να μιμηθεί και δεν δείχνει ενδιαφέρον για το κοινωνικό παιχνίδι.
  • Όταν δεν μπορεί να παράγει ήχους με εναλλαγές στη φωνή του και δεν στρέφεται προς το πρόσωπο που το φωνάζει με το όνομά του.
  • Όταν δεν μπορεί να μιμηθεί συμπεριφορές και δεν βρίσκει ευχαρίστηση στη συναναστροφή με άλλους.
  • Εάν δεν μπορεί να κατανοήσει πολλές λέξεις, να δημιουργήσει προτάσεις με παραπάνω από δύο λέξεις και να ακολουθήσει οδηγίες
  • Εάν δεν μπορεί να κάνει παιχνίδι με προσποίηση.

Σίγουρα κάποιος θα πει, «Α! Το παιδί μου έχει ένα από όλα αυτά, άρα είναι αυτιστικό». Όχι! Η σωστή και έγκυρη διάγνωση πρέπει να γίνει από την κατάλληλη Διεπιστημονική Ομάδα η οποία περιλαμβάνει πλήθος θεραπευτών και ειδικών. Ωστόσο, η παρατήρηση και η δεκτικότητα ενός γονέα προς τα μηνύματα που του στέλνει ένα παιδί , μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη βοήθεια που θα προσφερθεί σε αυτό.

Λογοθεραπεία: Μόδα ή ανάγκη;Ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών Ενσυναίσθηση
.
Ξεκινήστε με μία Αξιολόγηση

Ας γνωριστούμε καλύτερα με μία αξιολόγηση λογοθεραπείας. Περιλαμβάνει δύο συνεδρίες, μία με τον γονέα ή κηδεμόνα και μία ακόμα με τον θεραπευόμενο. Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

    X